Загадъчният Пловдив

24623
Загадъчният Пловдив
Снимка: Димитър Руйков

Великолепие, загадъчност, древност... Това излъчва съвременният Пловдив. Толкова притегателна сила има това място, че трудно му устояхме досега и потегляме натам в третата седмица на петъчната рубрика за пътешествия на "Българският пътеводител" в Actualno.com.

Както понякога се случва и тук думите се оказват недостатъчни, за да изразят всичко, което може да се открие в това древно място. Градът носи толкова много и дълголетна история, че съвсем заслужено се нарежда сред най-старите населени места в Европа и несъмнено е сред най-интересните. Може и да не се знае кога точно е възникнало селището на мястото на днешен Пловдив, но е известно, че това е станало преди създаването на прочутите Рим, Атина и Константинопол. За блестящото му минало говорят многобройните носители на културно-историческото наследство, вплетени в архитектурата и културата на съвременния град. Най-много са те от времето на траките – най-древното население, за което има открити писмени източници на Балканския полуостров. Именно траките нарекли селището си Евмолпия, след като то съществувало под името Пулпудева, дадено му от племето беси. По-известно е названието Филипопол от ІV в. пр. Хр. и Тримонциум от времето на възход на Римската и Византийската империи, когато градът процъфтявал.

Достигнали до нас са останки от това хилядолетно и славно съществуване, величествените някога сгради – стадион, амфитеатър, форум, крепостни стени и много други. Съхранен до голяма степен остава градът и през годините на Османската империя, за да отбележи възхода си при Българското Възраждане. Останките от изключително ценните паметници от всички тези исторически периоди – Античност, Средновековие, Възраждане, днес се вплитат в съвременната култура и придават неповторим облик на вечния град.

Снимка: Димитър Руйков

Най-известното място и един от носителите на най-голямо историческо богатство днес несъмнено е Античният театър. Построен в края на І – началото на ІІ в. от н. е. от император Траян, той е една от главните обществени сгради във Филипопол. Бил използван за театрални представления, гладиаторски и ловни игри. Действал е до V в., побирал е около 6 000 зрители. И така до днес, когато Античният театър приютява множество културни прояви.

Античното седалище на градския съвет – Форума с Одеон, и в наши дни е най-големият в България. Както и преди хилядолетия, така и сега той се използва за музикални, театрални и литературни събития. Стадионът от античността е събирал около 30 000 зрители на различни спортни състезания, на гладиаторски борби и такива с животни. Части от него - северната му страна и сектор от крепостната му стена, може да се видят в центъра на града до пл. „Джумаята“.

В духа на Възраждането и занаятите - Трявна, Габрово, Дряново и Севлиево

Във второто си издание тази седмица петъчната рубрика на „Българският пътеводител“ в Actualno.com остава на възрожденска въ...

Снимка: Димитър Руйков

Незабравимата разходка назад във времето непременно преминава през Археологическия комплекс на Небет тепе, Хисар капия, Часовниковата кула на Сахаттепе, множеството къщи в Стария град, съхранени в автентичния си вид до наши дни, музеите, храмовете.

Удивителният външен вид, приветливата и спокойна атмосфера на градинката пред Куюмджиевата къща само подсказват какво богатство може да се крие вътре. В близо 200-годишната възрожденска сграда се помещава Етнографска експозиция. Великолепни дърворезби и стенописи опасват просторните салони, събрали предмети от културата и бита на Тракия, Родопите и Средногорието от времето на Възраждането.

Едно необичайно изглеждащо училище, създадено през далечната 1868 г. продължава да посреща ученици и днес. Т. нар. Жълто училище е първата българска гимназия в Пловдив и единствената стара обществена сграда, която се използва и в наши дни.

Изящните очертания и издадените еркерни етажи приковават погледите в Къщата на Георги Мавриди или позната още като Къща „Ламартин“. Макар да е строена от успешния търговец Георги Мавриди през 1829-1830 г., тя се свързва с известния френски поет и политик Алфонс дьо Ламартин, който отседнал тук през 1883 г. В къщата се помещава постоянна експозиция, посветена на живота и творчеството на французина. Една от най-красивите къщи в Стария град служи за творческа база на Съюза на българските писатели.

Лещен, Ковачевица, Огняново - незабравимо пътуване в миналото и сигурно завръщане отново

„Българският пътеводител“ започва рубриката си в Actualno.com за пътувания из родните познати или малко известни, красиви и...

Истински културен център е една от най-прочутите стари сгради в Пловдив – Балабановата къща. Сред автентичната възрожденска атмосфера целогодишно се провеждат редица концерти, театрални постановки, поетични срещи, изложби. В някои от залите са разположени постоянни изложби.

Средище за културни прояви е и съседната Къща „Хиндлиян“. Красиво обзаведеният дом на възрожденския търговец Степан Хиндлиян е богато украсен със стенописи и представя елитарната обстановка, в която е живяло неговото семейство.

Автентичните калдъръмени улици на Стария град в Пловдив отвеждат и до Къщата на д-р Стоян Чомаков. Изящно декорираната й вътрешна част впечатлява най-вече с прецизните дърворезбовани слънца. Къщата е била резиденция на княз Фердинанд, по-късно в нея се помещава Детския отдел на Народната библиотека „Иван Вазов“, а в наши дни тук е разположена постоянна експозиция на известния художник Златю Бояджиев.

Местата, които заслужават да бъдат посетени в Пловдив са наистина много. Но които и да изберете да посетите, щом веднъж се докоснете до тези блестящи извори на историята, ще вземете частица от нея и тя ще остане да живее у вас.

Автор: Петя Георгиева, НТК "Българският пътеводител"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия