Неустоими сладки лакомства по света

121051
Неустоими сладки лакомства по света

Повечето места в света имат поне по един специален десерт, с който да се гордеят. Обикновено той е направен толкова добре, че може да вкусите историята във всяка негова хапка, пише Lonelyplanet. Невъзможно е да изредим всички места с техните специални десерти, но ви предлагаме кратък списък от шест града и техните известни сладки лакомства.

Турски локум в Истанбул

7 емблематични ястия от света

Културите и страните се определят с храната си и много от тях с право могат да се гордеят с кулинарното си наследство. Някои от ястията...

Али Мухидин Хаси Бекир е един от най-известните сладкари в Турция. През 1777 г. той се премества от планинския град Кастамону в стария град на Истанбул, където започва да прави варените лакомства, известни като турски локум. Днес местните все още купуват локум от клонове на бизнеса, който известния сладкар започва преди повече от два века. Главният магазин на Али Мухидин Хаси Бекир се намира в близост до пазара на подправките.

Чийзкейк в Ню Йорк


Вярно е, че чийзкейкът се прави под една или друга форма в Европа от 1400 г. насам. Но нюйоркчани са си присвоили правата над сладкиша, като са измислили чийзкейк в стил „Ню Йорк”. Тази разновидност на чийзкейка е увековечена от ресторанта на Линди в центъра на града, отворен през 1921 г. от Лео Линдеман. Чийзкейкът, сервиран в ресторанта, става много популярен през 40-те години. Той е направен от крема сирене, сметана, бисквитена основа и щипка ванилия за аромат.

Сладолед „Джелато” във Флоренция

Топ 10 на най-чистите достъпни дестинации

Еколозите са направили рейтинг на най-чистите и най-замърсените туристически дестинации. Според радетелите за опазване на околната сре...

Двама кулинари създават историята на сладоледа през Ренесанса във Флоренция. Те са Руджери – скотовъдец, който си пробива път в кулинарията, като прави сорбе (разхладително десертно алкохолно питие, приготвено от плодове, сладолед, сироп и вино) на Екатерина Медичи; И Бернардо Буонталенти, известен архитект, който прави замразения десерт на базата на забаглионе и плодове (десерт от разбити жълтъци, захар и сладко вино). И двамата се смятат за основателите на джелато културата в Италия. Като си купувате Джелато в Италия, обикновено ви питат дали искате Пана сметана с него. Препоръчителният отговор е “Si”.

Флорентинците се отнасят много сериозно към своето джелато. Съществува здравословно съперничество между различните места, които се опитват да предложат най-мекия, изпълнен с аромат и вкус сладолед, с пресни плодове. Вкусовете на сладоледите се менят в зависимост какви пресни плодове предлага сезонът.

Гула Мелака в Мелака


Европа набързо: маршрути за туристи с малко време

Разполагате само с няколко дни за пътуването си из Европа? Ако подберете внимателно маршрута си, може да усетите контрастите в европейс...

Този традиционен десерт, направен от палмова захар и кокосово мляко, рядко може да бъде опитам на друго място, освен в родината си. Той може да бъде опитан в менюто на малко малайзийски ресторанти, дори в Мелака. Но вие може да си го приготвите сами по следната рецепта.

Брюкселски уафъли в Гент


Най-сигурният начин да различите местните, от туристите в Гент, е да видите как те поръчват своите уафъли (гофрети). Жителите на града не консумират тази вкусна закуска с бита сметана, шоколад или други тежки гарнитури (освен с плодове). Вместо това те хапват брюкселския уафъл, намазан с масло и поръсен с малко пудра захар.

Сладкиш Пащел де Ната в Лисабон

Величествени древни места

Тези древни места, издържали теста на времето, все още спират дъха на туристите. Те са забележителни паметници на културата и обичаите ...

Всяка хапка от португалските сладкиши е хапка история. Португалската сладкарска индустрия започва началото си, след като арабите внасят захарта в страната. През Средновековието монахините и монасите правили, и продавали doces conventuais (буквално манастирски бонбони). Най-известните от тях са Пащел де Ната – тарталета с яйчен крем. Защо монахините използват точно яйца и по-скоро жълтъците им? Историята разказва, че те използвали много белтъци в готвенето, затова измислили отделна рецепта за останалите жълтъци.

От 1837 г. насам сладкарница с името Antiga Confeitaria de Belém в Лисабон пренася посетителите си в сладката нирвана на хрупкавите сладкиши, пълни с яйчен крем и запечени до златиста коричка, поръсена с канела. Сладкишът е традиционен за Португалия и може да се опита навсякъде в страната.

Светът на сладките изкушения е необятен. Споделете за вашите любими сладки лакомства в коментарите. 

Редактор: Камелия Киричева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com