Актуална мисия Антарктида: Дестинация Сантяго

20542
Актуална мисия Антарктида: Дестинация Сантяго

Приключенията придават смисъл на живота ни и всяко едно пътуване остава следа в самите нас. Пътешествениците по душа за хора, които грабват раниците, разгръщат картата и посочват със затворени очи следващата си дестинация. Не се страхуват от непознатото, нито от дългия път, единственото, от което се интересуват е преживяването, което накрая винаги си струва.

В Actualno.com ще проследим епично пътешевствие до Южния полюс и обратно на ентусиастите от екипа на "six-a". Ако случайно се чудите защо "six-a" (6-А), ще споделим, че пътешевствениците са си поставили нелеката цел да посетят всички 6 континента, чието име започва с "А".

Александър Костадинов е пътешественик по душа и в това се убедихме още през 2012 г., когато за 45 дни направи едно незабравимо пътешествие, в което за пръв път български автомобил прекоси цяла Африка – от Александрия до Иглен нос.

Новият маршрут този път спира дъха на всеки - далечната Антарктида, скована в ледове и изрисувана с пейзажи, докъдето погледът ти стигне. С помощта на VIVACOM ще проследим нашите пътешественици във вълнуващото им приключение до Южния полюс, което вече започна. Снимките и разказите пристигат от другия край на света, а ние нямаме търпение да ви ги покажем.

Южният полюс е предизвикателство за всеки опитен пътешественик и е нужда сериозна предварителна подготовка. Сами се досещате, че постоянните жители на континента са много малко, но целогодишно там работят немалко научни работници от цял свят, които правят нови открития, изследват най-пустите райони и ни дават нови познания за мястото.

България установява своето постоянно присъствие в Антарктика през 1988 г., когато е построено българското убежище на о. Ливингстън, обявено за база и наименувано "Св. Климент Охридски" през 1993 г.

Пътят на Александър и екипа минава през Сантяго, където е и първата им спирка, продължава към Великденския остров и Пунта Аренас. До крайната цел предстоят 7 полета и един кораб, а изминатото разтояние ще бъде 26 000 км. Шеметно приключение, което ще започне в Чили от температури до 31 градуса по Целзий и ще завърши на минусовите температури на Южния полюс.

Първата спирка от пътешествието, столицата на Чили - Сантяго, е едно екзотично място, на което всеки би искал да попадне поне веднъж в живота си.

Градът е основан през далечната 1541 година и е наситен от към богата история. Красив е, няма излишен лукс, нито показност.

Сантяго, подобно на повечето латиноамерикански градове, е смесица от контрасти: архитектура от различни епохи, колониален колорит и модернистичен дух, тихи паркове, шумни пазари, ски писти и плажове наблизо.

Събрахме няколко любопитни факта за Сантяго, с които всеки трябва да се запознае:

1. Характерен поздрав за местните е бърза целувка по едната буза и никакво ръкостискане, защото го приемат като неуважително и прекалено делово.

2. Хората там обожават авокадото! Слагат го в салати, основни и дори в десерти. Трудно можеш да се натъкнеш на трапеза без вкусното авокадо.

3. В Сантяго има набор от имена, които са толкова често използвани, че съвсем нормално е в един клас с ученици да има по 5 момичета, които носят името Мария.

4. Признак за неуважение е, ако отидеш на гости и занесеш каквото и да е. Тяхното разбиране: изглежда сякаш ти мислиш, че те нямат достатъчно храна или вино, затова носиш

Разгледайте селекцията ни от снимки, представящи най-добре Чили - ГАЛЕРИЯ

Следващата спирка от вълнуващото приключение на нашия герой е Великденският остров. Съвсем сме нетърпеливи да разберем какво ли очаква Александър и екипа там, но за това очаквайте продължение в следващата ни статия.

Местните хора са гостоприемни и винаги са готови да помогнат...

Българин поема към Антарктика

Ентусиастът Александър Костадинов поема към Антарктика, след като през 2012 г. се състоя първата част от експедициите, залегнали в сери...

...и да посрещнат всеки гост на страната с цветен венец.

Снимки: Александър Костадинов

Редактор: Славея Йорданова


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Протести във Венеция след въвеждането на входната такса за еднодневни посетители

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия