Рядък футуристичен дом се продава в eBay

183460
Рядък футуристичен дом се продава в eBay
Снимка: Huff Post

След средата на миналия век не един и двама дизайнери и инженери са творили и измайсторили нещо с много футуристичен и нестандартен дизайн от бъдещето.

Този т.нар. дом във формата на летяща чиния е именно едно от тези творения. Въпреки главозамайващата си цена за вида, в който се намира сега на снимките по-долу, това е нещо с история и нещо, което носи в себе си духа на нестандартното и на разбиранията от една вече далечна епоха.

Известен с името Futuro Home (Къща на бъдещето) това е един от малкото останали екземпляри. В eBay е определена цена от 29,990 долара. Специално този Futuro Home се намира в градчето Берлин, Ню Джърси, САЩ.

Построен в края на 60-те години на миналия век, първоначално Futuro Home е бил използван като атракция от увеселителния парк Morey’s Piers.

Въпреки обозначението „НЛО“ Futuro Home наистина е бил използван и като дом за живеене. Дизайнер на този обект е финландският архитект Мати Сууронен, който го създава през 1968 година. За изработката му се грижи Futuro Corporation, базирана във Филаделфия, Пенсилвания, първоначалният замисъл на това необикновено творение е бил за „преносима“ ски вила.

Лекият й пластмасов екстериор се пренася и конструира лесно и бързо, като можел ада бъде пусната и в масово производство.

За съжаление обаче всичко това не спасило Futuro Home от развоя на събитията по онова време.

По време на петролната криза от 70-те години цената на пластмасата се утроила. По този начин производството на Futuro Home се оказва крайно нерентабилно и реално до днес са оцелели едва 60 от тях.

Пилот за малко не се блъснал в НЛО?

Службата за авиационна безопасност на Великобритания разследва съобщението на пилота на пътническия самолет "Еърбъс" А-320 за възникнал...

Защо днес е проявява интерес към тези творения?

Отговор на този въпрос дава Пам Кюбер, експертен дизайнер относно ретро къщи. Според нея днешният интерес се дължи на интересните форми на Futuro Home.

„Мисля, че сме заинтригувани от тази концепция, защото тези изобретения приличат на летящи чинии. Все пак обаче кръглият дизайн ни води доста преди 68‘ година, което още повече засилва интереса на хората“, коментира Кюбер, цитирана от Huff Post.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия