Няколко от най-известните корабокрушения, които могат да се посетят и в наши дни

257629
Няколко от най-известните корабокрушения, които могат да се посетят и в наши дни
Снимка: Amusingplanet

Изчислено е, че по дъното на океаните има разпръснати над 3 000 000 неизследвани корабокрушения, като някои от тях са се случили преди хиляди години. Дори известните до момента обаче събития с потънали кораби и възможността някой от тях все още да се видят от хората са впечатляващи.

Голям брой от известните корабокрушения и останали останки от плавателни съдове са защитени от ЮНЕСКО като подводно културно наследство.

Някои от защитените кораби или са оставени на дъното, или умишлено са закотвени до някой плаж.
Някой от тях са превърнати и в туристическа атракция поради страхотни фотографски възможности, които предлагат.

World Discoverer

MS World Discoverer е бил круизен кораб построен през 1974г., като целта му са били периодични пътувания до Антарктика с цел изследване движението на ледовете. Краят му настъпва на 30 април 2000г., когато удря скала около Соломоновите острови. След като екипажът е евакуиран с кораб, капитанът закотвя кораба до Родерик Бей, за да избегне потъване.

Откриха корабни останки от римско време

Останки от два древни кораба са открити на дълбочини повече от километър при прокарването на газопровод в Йонийско море, съобщи Министе...

Mediterranean Sky

Този кораб е бил построен през 1952г. в Нюкасъл, Англия. Круизният лайнер напуска мястото на създаването си през 1953г. и служи неотлъчно до 1971г., когато е бил продаден и получава името си Mediterranean Sky. Първоначално е бил известен като City of York.

Поради финансови затруднения на компанията, която притежавала Mediterranean Sky корабът бил задържан от гръцките власти в Патра през 1997г. и бил изтеглен към залива в близост до Елевсина (Елевзина) на полуостров Атика. През 2002г. корабът започнал да потъва. Той бил изтеглен до плитки води и закотвен, а от 2003г. се килнал на едната си страна.

10 ужасяващи летища, на които никога не бихте желали да се приземите

За някой хора летенето със самолет е истинско предизвикателство, а за други си е удоволствие или ежедневие. Едва ли обаче има човек на...

SS America

Този океански лайнер е бил построен през 1940г. След дълга служба продължила близо половин век, лайнерът е продаден и идеята е била да се превърне в 5-звезден хотел в близост до Пукет, Тайланд. Корабът е преименуван на American Star, но така и не се случва да плува под това име. Започнала операция по издърпването му извън границите на Гърция с цел да бъде доставен на място, където може да се поправи. След малко повече от 3 месеца обаче екипажът попада в свирепа буря, като хората са спасени с хеликоптер, но лайнерът е оставен на произвола на вълните.

На 18 януари корабът е локализиран в близост до западните брегове на Канарските острови. През следващите 3 години голяма част от кораба се руши и потъва на отделни секции, като през 2007г. целият кораб се разрушава и потъва в океана. Снимките са направени през 2004г., преди да се разруши тотално. От миналата година насам останките на кораба може да се видят само при отлив.

Късноантична крепост, оставена на морските стихии

Не се взимата никакви мерки за късноантичната крепост "Кария", която потъва в морето. Тя е изоставена на морските стихии и бури, въпрек...

BOS 400

Това е бил френски шлеп, който е закотвен до Маори Бей, ЮАР. По време на издърпването му от руски буксирен плавателен съд през 1994г. въжетата се късат по време на буря. Това съоръжение е бил най-големият плавателен кран в Африка по онова време.

Островът на идеите – където всеки креативен човек може да твори на собствен остров безплатно!

Този проект съществува и е идеален вариант за хората, които трябва да реализират целите и идеите си, но имат нужда от уединено спокойст...

La Famille Express

Крушението на този кораб го закотвя в южните води на Прово, Карибско море. Корабът е бил построен през 1952г. в Полша и дълги години е бил на служба в СССР под името “Форт Шевченко”. През 1999г. бил продаден и преименуван на “La Famille Express”.
Причините за крушението на кораба не са съвсем ясни, но се знае, че е закотвен по време на ураган през 2004г. Никой не се погрижил за кораба и огромен брой от частите му станали плячка на разбойници. В момента този съд е страхотна гледка и място за правене на първокласни снимки.

SS Maheno

„Любов в облаците“ или как мечтите на всеки за секс във въздуха са вече реалност

Предприемач от Лас Вегас е намерил решение за сексуалните мечти на всеки желаещ да го направи в облаците без да бъде „хванат&ldqu...

Това е най-известното корабокрушение на Остров Фрейзър, Австралия и сега е превърнато в туристическа атракция. Построен през 1905г. това бил един от първите параходи, които се задвижвали с турбинни двигатели. Плавателният съд изпълнявал рутинни маршрути между Сидни и Оукланд докато не встъпил във военна служба като медицински кораб по време на Първата световна война.

През 1935г. е продаден на японци, но по време на изтеглянето му въжетата се късат в условия на буря и корабът изчезва заедно с 8 души екипаж. 3 дни по-късно параходът е открит на Остров Фрейзър, а екипажът му си бил устроил лагер. Установило се, че корабът не може да плава отново и му се търсел купувач, но такъв нямало. През годините корабът се рушал или от вандали, или от природните стихии и днес е останала само купчина ръждясало желязо заровено в пясъците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия