Най-тежкият маратон в света се провежда при екстремен студ

188110
Най-тежкият маратон в света се провежда при екстремен студ
Снимка: Express

Тук силата на духа и физическата подготовка са от ключово значение, защото в това състезание участниците се изправят лице в лице с едни от най-екстремните условия на Земята. В сравнение с този маратон Лондонският е като разходка в парка.

В това екстремно състезание участниците срещата суровия характер на природата, тичайки върху замръзналата повърхност на едно от най-старите и дълбоки езера в света.

В коя точка на света и до ден днешен се провежда най-краткият граждански полет?

Вероятно някой от вас дори и не подозират колко кратък, във времево отношение, е въпросният полет, но всъщност той е абсолютно наложите...

Годишният Леден Маратон на Байкал е сред най-тежките спортни предизвикателства в света, на което състезателите трябва да пробягат дистанция от 42 километра в неприветливата „прегръдка“ на сибирския студ.

В това предизвикателство вземат участие състезатели от над 50 страни, като най-трудното за тях е да се преборят с вледеняващите ветрове, които сякаш обвиват дробовете ти в лед, а климатът като цяло е непредсказуем.

Състезанието отбелязва 10-тата си година, а в миналото тук условията са варирали от силни ветрове и пронизващ студ до слънчево време и приятно хладен въздух.

Планината на чудесата

Планината на чудесата се намира в средата на увеселителния парк „Страната на чудесата“ в Торонто, Канада. Как се е зародила...

След като участниците преодолеят шока от климатичните условия идва и следващият проблем – повърхността на езерото. На места то може да бъде грапаво и доста масивно с неприятни ледени хълмчета, но сеизмичната активност и термалните извори под леда могат да го стопят и неочаквано да се образуват дупки водещи към ледената вода.

Ето защо екипи водени от Леден Капитан осъществяват проучвателни курсове с цел обезопасяване на трасето. Този екип проучва маршрута изключително внимателно, ползвайки сателитни снимки и проверявайки познати вече места, където ледът изтънява.

Финалното обезопасяване на трасето се извършва непосредствено преди старта на състезанието, а шест станции с напитки и храна са на разположение на участниците през определени интервали, като за целта се ползват специални моторници и обслужващи екипи.

Уакачина – оазис за изгубените в пустинята

Забравете зимата и си представете, че сте в пустинята близо до Ика, Перу. Ще се озовете в един оазис, който е като мираж насред нищото....

В деня на състезанието, участниците спазват традицията, като в селцето Листвянка вземат участие в ритуала по пиене на водка. За целта всеки от тях „удря“ по един шот хубава руска водка в унисон с руските традиции.

Според вярванията пиенето на водката ще успокои духвете, които обитават езерото.

Езерото Байкал е част от ЮНЕСКО и се предполага, че се е оформило преди 20-25 милиона години.

С дълбочината си от 1700 метра то осигурява около 90% от питейната вода на Русия. Ледената покривка на езерото пък достига 1,5 метра по по-голямата част от повърхността му, което осигурява преминаването по него на камиони с тегло до 10 тона.

Градът, прекарал 25 години под вода (снимки)

Представяме Ви Вила Епекуен - стар туристически град, разположен южно от Буенос Айрес, прекарал под вода четвърт век. Основан през 1...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия