Късноантична крепост, оставена на морските стихии

185253
Късноантична крепост, оставена на морските стихии
Снимка: БГНЕС

Не се взимата никакви мерки за късноантичната крепост "Кария", която потъва в морето. Тя е изоставена на морските стихии и бури, въпреки археологическата й стойност.

На информационните табели край крепостта изобилства от информация за решилите да посетят района.

Островът на идеите – където всеки креативен човек може да твори на собствен остров безплатно!

Този проект съществува и е идеален вариант за хората, които трябва да реализират целите и идеите си, но имат нужда от уединено спокойст...

Късноантична "Кария" и ранновизантийска крепост "Карея"/"Кареас" се намира на 6 км източно по права линия от центъра на Шабла и обхваща нос Шабла.


Възникнала към края на 5 и началото на 6 в.пр. Н.е. и е просъществувала до към края на 6 век. Пристанището на града е било направено изкуствено, чрез издигнати каменни насипи - вълноломи от север, изток и юг, които са оформили басейн с дължина 280 метра и ширина 120 крачки, според описанието на К. Шкорпил. Стената на крепостта е издигната през късната античност. Укрепителни съоръжения били издигнати на носа, който тогава се е издавал по-навътре в морето и затварял тогава от югозапад закрития пристанищен басейн. Според бележките на К. Шкорпил, укреплението имало четириъгълен план с размери 67 на 40 крачки. Зидът на крепостта е бил изграден от ломени камъни, споени с бял хоросан и е бил широк 1.65 метра. В северния и южния ъгъл на западната стена е имало по една квадратна кула.

„Любов в облаците“ или как мечтите на всеки за секс във въздуха са вече реалност

Предприемач от Лас Вегас е намерил решение за сексуалните мечти на всеки желаещ да го направи в облаците без да бъде „хванат&ldqu...

Според археологическите останки, укреплението има схема на класически квадрибургум и може да се класифицира като малък кастел, с четириъгълни ъглови кули, които се издават ненапълно пред стените. Укреплението е издигнато най-рано през първата половина на 4 век. Стандартите на квадрибургите предполагат приблизително квадратна реконструкция на неговия план с размери 60 на 60 метра.

Укреплението е изпълнявало военно-полицейски функции, изразяващи се в охрана на пристанището, наблюдение и контрол на сухопътния и морски трафик в района, събиране на разузнавателни данни, контрол на търговията и осъществяване на имперската данъчна и митническа политика.

Укреплението е приело името на селището, в чертите на което е било издигнато. От намерените материали, се предполага, че е разрушено при хунските нашествия през втората четвърт на 5 век, както и селището Кария. Към началото на 20 век, източната му половина вече била напълно унищожена, поради пропадането на морския бряг. Руините на крепостта били използвани за построяването на Шабленския фар.

Историята на най-малкия остров в света

От часовете по география  в училище ни е известно, че Гренландия е най-големият остров в света. Питали ли сте се обаче кой е най-...

Източник: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия