Ковачевица - българският Холивуд

236308
Ковачевица - българският Холивуд
Снимка: БГНЕС

Село Ковачевица в Западните Родопи е туристическата перла на община Гърмен. Селището е обявено за архитектурен резерват. То е запазило автентичния си вид от ХVIII-ХIХ век и е едно от най-известните и красиви български села. Къщите са почти изцяло изградени от камък, включително и покривите, като само при най-високите последният етаж е от дърво.

Живописната възрожденска архитектура открай време привлича не само туристи, но и творци. За село Ковачевица родните кинаджии отдавна разправят, че е българският Холивуд. Важното обаче е, че у нас няма българин, който да не е виждал Ковачевица, макар че мнозина дори не подозират за това. Там са снимани филмите "Селцето", "Мъжки времена", "Опашката на дявола", "Мера според мера" и др.

Жерар Депардийо ще снима филм в пловдивско село

От 5-6 ноември в село Калояново, на 20 км от Пловдив, започват снимките на игралния филм с работно заглавие "Le Voyage" и Жерар Депар...

"Правим всичко възможно, за да благоустрояваме селищата в общината. Ковачевица привлича все повече туристи, което е добре и за местните хора, и за общината", заяви кметът на Гърмен Минка Капитанова, цитирана от Стандарт нюз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия