Историята на най-малкия остров в света

254686
Историята на най-малкия остров в света

От часовете по география  в училище ни е известно, че Гренландия е най-големият остров в света.

Питали ли сте се обаче кой е най-малкият такъв и какво всъщност квалифицира едно парченце суша като остров?

Извънземен пейзаж на Земята

Мечтаете да посетите друга планета и да видите съвсем различна природа? Е, има едно местенце, което се намира на Земята, предлагащо нер...

Правителството на Великобритания дава отговор на този въпрос още през 1886 година. Според тях остров е всяко парченце земя, което или е обитавано от хора, или има достатъчно тревна площ, за да „нахрани поне една овца през лятото“.

В този смисъл от Рекордите на Гинес са признали за „Най-малък остров“ Bishop Rock (Скалата на Офицера) – най-западният от Островите Сили.

Bishop Rock е толкова малък, че на него не може да се прави каквото и да е било – когато няма прилив е с дължина 46 метра и широчина 16 метра.

Най-тежкият маратон в света се провежда при екстремен студ

Тук силата на духа и физическата подготовка са от ключово значение, защото в това състезание участниците се изправят лице в лице с едни...

През Средновековието Bishop Rock е известен още като Men Epskop – там престъпниците са били изоставяни на произвола на вълните със запас от хляб и вода за няколко дни.

Това продължава до 1847 година, когато е решено на тази мъничка суша да бъде изграден маяк, поради зачестилите корабокрушения. Този фар се издига върху малката суша и до днес и всъщност е нещо като разпознаваем символ на Bishop Rock. При прилив единственото, което се вижда е този фар и можете да си представите какъв кошмар е било за инженерите да го изградят. Дори е трудно да си представи човек къде и как са били разположени работниците.

Строителството на това инженерно предизвикателство е траяло десет години, а домакините на фара са се преместили в него през 1858 година. Според споменатите по-горе разпоредби на Великобритания това късче земя вече било населено, поради което било провъзгласено за най-малкия остров на страната, а по-късно и в света.

В коя точка на света и до ден днешен се провежда най-краткият граждански полет?

Вероятно някой от вас дори и не подозират колко кратък, във времево отношение, е въпросният полет, но всъщност той е абсолютно наложите...

Интересен факт е, че фарът е автоматизиран чак през 1992 година, поради което, технически, той вече не е населен и от Гинес вероятно трябва поне да го анонсират като „Най-малкия остров с построено на него съоръжение“.

В този ред на мисли ако някога попаднете на някакво малко късче земя насред нищото в световния океан, веднага постройте нещо върху нея и ще станете известни!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия