Европа набързо: маршрути за туристи с малко време

66201
Европа набързо: маршрути за туристи с малко време

Разполагате само с няколко дни за пътуването си из Европа? Ако подберете внимателно маршрута си, може да усетите контрастите в европейските култури дори за толкова малко време. Тези двойки градове са перфектни за туристите с малко време, но с много интерес към културата, пише lonelyplanet.com.

Лондон и Париж

Кралският Лондон, страстният Париж. Британската чудатост, френската изтънченост. Двете столици се съревновават за надмощие в модата, изкуството и нощния живот, но всяка тайно се възхищава на другата. Ако те бяха хора, щяха да са двойката на бара, която спори шумно цяла нощ, но се целува страстно накрая.

Никой не се съмнява в блясъка на Лувъра или музей Орсе, но за хората с по-малко средства са по-подходящи галериите в Лондон (където Британският музей, галерии Тейт и други са безплатни). Париж пък има много повече атракции на отктито, като Променад планте (пешеходна пътека на високо, обградена от цветя) и градската красотата на Канал Св. Мартин.

Естония за начинаещи

Малката Естония е пълна с изненади, пише lonelyplanet.com. В миналото част от Съветския блок, днес тя е модерна държава в Европа. В нея...

На където и да тръгнете в Париж, неизменно ще стигнете до едно от безбройните малките сенчести ресторантчета, в които да разпуснете с червено вино и патица. Но Лондон, въпреки слуховете, също е страхотно място за похапване. Отидете до Borough Market, ако обичате нестандартни вкусотии като пащърнак или солен карамелен кейк.

Може да се придвижите между двата града с влак. Пътят е само 2 часа и 15 минути и може да ви струва евтино, ако си резервирате билети по-рано.

Виена и Братислава

Едната е известна с Моцарт, имперските си дворци и шоколадовата торта. А другата... Е, тя не е толкова известна. Но обиколка на австрийската столица Виена и Братислава във Словакия, свързани чрез синия Дунав, е перфектният начин да преживеете всичко от разкоша на Хабсбургската династия до научно фантастични ресторанти, само за няколко дни.

Изгодни летни дестинации

Лятото обикновено е най-заетия за туроператори и авиокомпании период. За по-голямата част от хората това е времето на летните отпуски ...

Класически за Виена са изкуството, музиката и луксозната кафе култура. Ако се интересувате от модерно изкуство, трябва задължително да посетите MuseumsQuartier. Музеят е събирател на много интересни изложби, а освен това е чудесно място да срещнете младите мечтатели и артисти от страната.

Разходете се по стъпките на свободомислещата императрица Елизабет в двореца Schloss Schönbrunn и накрая се възнаградете с парче Сахер (шоколадова торта).

Братислава грабва вниманието по друг начин: цветни къщи и медни куполи блестят едно до друго с останалите от комунизма сгради. Тестените изделия и месото са задължителни за местната кухня, но големият атракцион тук е ресторант във формата на летяща чиния, наречен UFO.

Седем страховити гледки в Източна Европа

Ако искате да видите нещо различно от природни пейзажи и весел нощен живот в Източна Европа: отвъд класическите забележителности там мо...

Ако не сте в настроение за градска среда, може да се отбиете до провинцията. Направете си еднодневна екскурзия до замъка Девин от 9-ти век (вземете обикновен автобус от Нови в Стария град).

Виена и Братислава са на 90 минути път с автобус или час с влак.

Хелзинки и Талин

Тези два града споделят любовта си към нощния живот. Така че бурната нощ ще е факт, от която и страна на Балтийско море да се намирате. Но приликите свършват там: Талин (Естония) има приказни кули и позлатени покриви, докато Хелзинки (Финландия) е шикозен крайбрежен град с много острови около себе си.

7 емблематични ястия от света

Културите и страните се определят с храната си и много от тях с право могат да се гордеят с кулинарното си наследство. Някои от ястията...

Романтичната катедрала „Александър Невски” хвърля отблясъци в стария град на Талин, а замъкът Тоомпеа се издига над града. Но повечето туристи в Естония не са дошли за гледките (или за историята на КГБ), а за местната бира. Талин е прочута дестинация за ергенски партита, но въпреки това е лесно да избегнете туристическия рояк. Много от кафенетата в Стария град не допускат големи групи от мъже.

В Хелзинки може да платите двойно за питиетата, но пък удоволствието си струва, когато прекарате дългата лятна нощ на една от терасите в града, отпивайки студена бира. Крепостта Суоменлина трябва да бъде най-отгоре в списъка ви с места за посещение. Отбийте се и до известната църква със зелени куполи, която краси много от картичките на Финландия.

Редовни фериботи свързват двата града и жадните за евтина водка финландци често си правят еднодневни екскурзии до съседката си по море. Пътуването през зимата е много студено, но запомнящо се. Тогава ще видите как корабът ви пори водата, в която има ледници, големи колкото автомобил.

Редактор: Камелия Киричева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия