Българският пътеводител - възможността да подготвиш виртуално своята реална екскурзия

37594
Снимки: БГНЕС

От март до юни - толкова време имаха всички, които искат да гласуват за победител в седмото издание на "Български награди за уеб". Конкурсът се организира от Българска уеб асоциация (BWA), а целта му е да подкрепи професионализма в бранша и да стимулира развитието на нови тенденции и професионални критерии при изработката на уеб продукти и услуги.

Седмото издание на "Български награди за уеб" ще акцентира върху новите тенденции в интернет сегмента

Иновациите в уеб разработката и дизайна, стартиращите онлайн фирми, новите тенденции в дигиталния маркетинг и онлайн бизнеса ще бъдат в...

Участник в "Български награди за уеб" е и Българският пътеводител (BG-Guide). Платформата е изработена от The Mags, а подробности за проекта и за участието в конкурса споделя едно от лицата на пътеводителя - г-жа Десислава Минчева-Йорданова.

Г-жо Йорданова, какво предоставя платформата www.BG-Guide.org на туристите, които искат да открият по-специални дестинации в България?

Платформата предоставя актуална и свързана информация – подробности, относно дестинацията и забележителностите наоколо, как се стига дотам, идеи за активна почивка, предстоящи събития, възможни места за настаняване. Намирането на нещо "по-специално" може да стане чрез снимка – нещо което ни грабва окото, събужда любопитството ни и искаме да го посетим или чрез целенасочено търсене – по картата или по име. От нашия опит споделяме и идеи на места или дестинации, които са ни харесали и бихме препоръчали, както и информация за това, което може да се направи или разгледа наоколо. Дестинациите са разпределени по конкретни теми или региони: например "Легендите на Източните Родопи" обхваща Кърджали, Ивайловград, Маджарово, Златоград,  "Възрожденските занаятчийски средища" – Габрово, Дряново, Трявна, Севлиево и т.н.

Доколко се ангажират потребителите с платформата? Какви, например, са функционалностите за регистрираните потребители?

Платформата предоставя на регистрираните потребители множество възможности - да предлагат и оценяват туристически обекти или услуги, да публикуват съдържание, включително снимки, видео, коментари, да го споделят в социалните мрежи и др. Интересна възможност представлява и изборът на собствен маршрут или т.нар. "трип-планер". Той предоставя възможност на туристите да организират сами пътуването и престоя си като отбележат местата, които искат да посетят и разпечатат карта на маршрута си. Той може да бъде публичен - споделен с всички потребители или частен - само с някои от регистрираните на портала потребители. Предвидена е опция потребителите да отбелязват посетените забележителности и да ги разглеждат в своя профил като списък или на карта, както и да коментират или препоръчат посетен от тях обект. В бъдеще планираме интересни награди за най-активните посетители, но засега ще запазя подробностите в тайна.

Нещата работят най-добре, когато сме свързани

Българската уеб асоциация стартира седмото издание на конкурса “Български награди за уеб”. Уеб конкурсът на годината, ще оц...

Каква беше целта на Националния туристически клъстер "Българският пътеводител", когато се заехте с този проект?

Като сдружение с нестопанска цел си поставихме за задача да представим туристическия потенциал на страната ни по модерен и завладяващ начин: природа, културно-историческо наследство, атракции и места за настаняване. На всеки от нас се е случвало да проявява интерес към една или друга дестинация в България, но да не предприеме пътуване поради липсата на достатъчно информация за това какво да посети, къде да отседне, какво може да прави наоколо. Затова се заехме със задачата да съберем и представим по интересен начин местата, които харесваме и които ни карат да се гордеем с България. Насочихме се към съвременните туристи или както ги наричаме ние „търсещи туристи“, т.е. тези, които търсят автентичното, преживяването, усещането за дадено място или дестинация. Създадохме един пътеводител за пътешественици, който предлага удобни инструменти за организиране на пътуване и споделяне на идеи. Ще продължим да търсим, събираме и публикуваме идеи за свободното време, като разчитаме това да правят и посетителите на портала, за да успеем да представим най-доброто от България.

Платформата www.BG-Guide.org е сред участниците в конкурса "Български награди за уеб". Кой изработи платформата и какви решения се търсеха при създаването й?

Тук е мястото да изкажем специални благодарности на екипа, който стои зад създаването на платформата. Това са професионалистите от The Mags – ръководителят на проекта Елисавета Петрова, дизайнерът – Яна Костанцалиева, техническият ръководител Цветозар Нинов и програмистите Николай Павлов и Антон Айнаджийски. Заданието към фирмата-изпълнител беше истинско предизвикателство, тъй като целта ни беше да надскочим всичко създавано досега в България и то в рамките на силно ограничен бюджет, едновременно с това да има модерен дизайн с разпознаваем облик, който да следва корпоративната идентичност на сдружението ни. Струва ми се, че до голяма степен успяхме да постигнем целта си и то не без помощта на екипа на The Mags.

За всеки подобен проект от изключително значение е и качественото съдържание. Ние сме още в началото на своето развитие, но вече имаме множество авторски текстове и прекрасни снимки от различни места в България. Тук бих искала да благодаря на целия екип на Национален туристически клъстер и особено на авторите, допринесли за създаването на съдържанието. Страхотните снимки са дело на наши приятели и партньори, които направиха всичко възможно този проект да се случи – фотографите Петър Чолаков, Мирослава Дерменджиева, Димитър Руйков и др.  

На 22 април стартира петото юбилейно издание на професионалния конкурс Български награди за уеб

Днес, за пета поредна година стартира Конкурс Български награди за уеб, който се организира от Българска уеб асоциация (BWA). В издание...

Кои са най-популярните дейности, които организира Националния туристически клъстер, за които можем да разберем от сайта?

Национален туристически клъстер „Българският пътеводител“ е сравнително млада организация, но вече участвахме в редица регионални и международни туристически изложения и борси, включително ITB Berlin, FITUR Madrid, MITT Москва и др. В България организирахме поредица от бизнес конференции, наречени „Дни на Геотуризма“, както и Фестивала за туризъм и забавления „Българският пътеводител“. Целта ни е тези инициативи да се превърнат в ежегодни и да привличат вниманието на туристическия бизнес и търсещите туристи. Освен желанието ни да утвърдим България като целогодишна атрактивна дестинация, предлагаща разнообразни форми на специализирания туризъм, ние се стремим да подпомагаме обществено значими каузи и да допринасяме за повишаване на етиката и съзнанието в обществото. Последната инициатива на клъстера беше свързана с организиране на дарение в училището за деца с увреден слух „Проф. д-р Дечо Денев“, като предоставихме образователни игри, спортни пособия,  материали за изобразително изкуство.

В периода от 24 до 26 юли тази година ще участваме в ЕкоФест „Зелените идеи в действие“ в местността Узана, община Габрово, на който ще представим дейността си и ще обменим идеи за устойчивото развитие на туризма в България. 

И последно – когато говорим за туризъм, какво е Вашето лично предпочитание – планина или море? И защо?

Всяка дестинация има своя чар и атмосфера, която ни привлича. За съжаление наблюдаваме негативни тенденции както по българското Черноморие, така и в някои планини и природни паркове. Моето лично предпочитание е за запазени и съхранени места, които не са особено популярни сред т.нар. масов турист. Ако говорим за море, обичам да наблюдавам морето, да слушам шума на вълните, без хектиката на големия град или типичния морски курорт с шумни дискотеки и заведения. Все още, макар и малко, по нашето Черноморие има подобни местенца, където да почувстваш онова истинско усещане за морска идилия. От друга страна в планината е по-лесно да се намери спокойствие. И тук всяка планина носи свой характер, своя индивидуалност. Магията на Родопите, величествената красота на Рила и Пирин, спокойствието на Стара планина… Обичам да разглеждам манастири, крепости и светилища, разположени в планините, които сякаш допълват природата наоколо и ме връщат столетия назад във времената, когато истински смисъл са имали обикновените неща. Но личното ми предпочитание е комбинацията от море и планина. И макар и рядкост у нас, все пак има подобни съхранени места. Ако се чудите кои са те, достатъчен е един бърз поглед върху картата на България.

В София ще има музей на туризма

Министерството на туризма получи одобрението на Световната организация по туризъм (СОТ) за създаването в София на Световен музей на тур...

Интервю на Петя Бързилска

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия