Братислава: скритото съкровище в центъра на Европа

127017
Братислава: скритото съкровище в центъра на Европа

Макар и често да я бъркат със Словения, двете са коренно различни. Бивша комунистическа държава, в Словакия отдавна са забравили за миналото си. За разлика от нас. В природата й намирам много общо с красивата ни България. Разликата е, че не видях нито един камион с отсечени дървета, а там ги имат много. Няма излаз на море, но и те си имат красивия Дунав. А Братислава е място, в което липсват туристическите тълпи, но красотата на стария град е пленяваща.

Общото между Словакия и Словения? Много. И двете граничат с Австрия, но до Словакия се пътува по-лесно със самолет. Полетът до Виена е 80 мин., а Air Berlin обяви, че пуска дестинации в Европа и по 25 евро. Предимството тук е, че с един куршум може да ударите два заека: посещение на един от най-аристократичните градове на континента, което да допълните с дестинацията, която предлагам на вашето внимане: Словакия и Братислава в частност. Още повече, че двете столици се намират на 55 км една от друга с кола. Предлагам, ако направите това посещение след около два месеца, да изберете за свой спътник новата Opel Astra, както направих аз. Няма да съжалявате и за този си избор. Приликите между двете държави са такива, че годишно словашките пощи връщат около 600 кг писма на Словения заради грешен адрес. Но вие не може да объркате двете.

 

Словакия е малка държава с население от 5,43 млн., което е едва 2/3 от населението на Лондон. Но пък е в центъра на Европа, а планините са много и все красиви – Малките Карпати и Татра. Лондон споменавам ненапразно, защото връзката може да се открие и по друга линия: в Словакия има около 180 замъка и 425 големи имения (руини и запазени), най-големият брой в Европа. Страната е известна и с развитата си автомобилна промишленост, като през 2014 г. там са произведени 73 000 коли, което се равнява на 183 автомобила на 1000 човека население. Националният спорт е хекеят, а сред националните богатства спадат краката на Андреа Скленарикова. От дълги години по фамилия Карембьо. При височина от 1,78 м, краката на Адреа са 1,24 м! Километър бедър, достоен за Книгата на рекордите Гинес. Словаците се гордеят и с Томаш Бата. Фамилията му се изписва Bata, която марка днес е сред най-добрите на пазара на обувки.

 

И така, кое си заслужава да видите. Само като факт ще отбележа, че в сърцето на Европа има условия, доближаващи се до тези в пустинното рали „Дакар“, провеждащо се в Южна Америка. Месността е военен полигон, но голяма част от рали пилотите провеждат подготовка именно тук. И тъй като предполагам, че няма да стигнете до искане на разрешително от Министерството на отбраната, за да карате бъги по пясъчните дюни, преминавам към по-приятното. Замъците помните ли ги? Е, един от тях се намира в Смоленице (Smolenice Castle). Построен през 14 век, той функционира 400 години. Изоставен и изгорен е през 19 век. Възстановен е частично през миналия век, а понастоящем принадлежи на Словашката академия на науките. Виното е другото, с което страната се гордее, освен замъците. Има 12 винени области и 119 градчета и села, занимаващи се с винарство, отглеждащи 5360 хектара лозя. Шофьорът може и да не успее да пробва виното, но пък ще може да пробва безалкохолното Vinea. Много приятно сладко сокче, което в Словакия е по-популярно от Coca-Cola.

 

Едно от местата, което задължително трябва да се види, е Devin Castle. Намира се на около 20-ина минути шофиране от центъра на Братилсава. Този замък стои там от IX век, а целта му винаги е била да пази едната граница на страната. В миналато е бранел кралството от Унгария и пътя към Карпатския басейн. Той е безмълвен свидетел и на безброй погубени животи по време на комунизма, когато полицията е стреляла на месо по опитващите се да преплуват Дунав към прогнилия капитализъм.

 

Грац - градът на противоположностите

Величествени дворци, широки площади, тесни, криволичещи улички и романтични дворове, сгушени в цъфнали и ухаещи люлякови храсти,калдъръ...

Обърнатата пирамида. Това е единственият останал символ от ерата на комунизма. Днес в тази сграда, висока 80 метра, се помежава Националното радио.

Красавицата на Дунав. Това е един от прякорите на Братислава. Намира се само на 55 км от Виена и на 190 км от Будапеща. В миналато е бил градът, където са се извършвали церските коронации. В продължение на 200 години Братислава, или Пресбург, както се е казвал в миналото – е място за коронация на крале и кралици на Унгария, като там е била коронясана дори светата римска императрица Мария Тереза (1717 - 1780). Причината била, че Отоманската империя била окупирала южните части на Унгария, която се нуждаела от нов център за монархията си. Оттук започва бумът на града. Днес той е с население от 450 000 човека, като 60 000 от тях са студенти в трите университета. Имотите са изключително скъпи, като си съперничат с тези в Прага и Виена. В центъра на града сее намира красивият Национален театър, но интересното е, че града има втори, също Национален театър, но помещаващ се в далеч по-нова сграда.

 

Не по-малко интересна е и може би най-тясната къща в Европа. Тя е построена през XVIII век, за да запълни празнината между две сгради. Широка е само 130 см. Старият град изобилства със заведения. Едно от приятните места се намира пред фонтана Ganymede. Фонтаните, също като замъците, изобилстват в Братислава. Но не и спомените от комунизма. Останал е само един – обърнатата пирамида с височина 80 м. Там се помещава Националното радио. Това е и една от архитектурните забележителности на града, макар жителите му да са силно раздвоени по темата. От ерата на комунизма е и ресторантът НЛО. Точно така, няма грешка. Прилича на летяща чиния, кацнала върху колоната на един от мостовете над Дунав. Извисява са на 85 метра, а още 10 по-нагоре има и панорамна платформа. От още по-високо Братислава може да се види от телевизионната кула, която е нещо подобно на нашата на Витоша. Само че е много по-висока, а кафенето и ресторантът са разположени на въртяща се платформа.

Кабо Верде – страната, в която няма време

Слязохме от самолета късно през нощта. Въздухът беше тежък и влажен и тениската ми почти веднага залепна за гърба ми. Помислих си какво...

И накрая: най-комерсиалната зебележителност на Братислава – „обърната маса“. Така словаците наричат замъка над града, едната част на който днес служи на народните избраници, а в другата се помещава Словашкия национален музей. Осветен е чудесно вечер и от брега на Дунав е прекрасна гледка.

Къде да отседнете? Аз имах щастието да направя това в най-хубавия хотел в Братислава – Grand Hotel River Park (бивш Kempinski). Скъп е, но си заслужава. Както и всеки цент, който похарчите в тази красива страна и още по-красив град.

 

За малко да забравя. Ако сте любители на модерното изкуство и Ван Гог, то непременно трябва да посетите Danubiana Meulensteen Art Museum. Ако не сте – също трябва да го видите. Построен е върху изкуствен полуостров в Дунав. Това е най-модерната сграда в Словакия. И наистина е впечатляваща, а интерпретацията на Анди Уорхол на „Тайната вечеря“ е наистина жестока – на една маса седят Хитлер, Сталин, Путин, Далай Лама, Мадона, Майкъл Джексън, Джон Ленън и кой ли още не.

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия