7 емблематични ястия от света

118181
7 емблематични ястия от света

Културите и страните се определят с храната си и много от тях с право могат да се гордеят с кулинарното си наследство. Някои от ястията са толкова емблематични, че носят името на родното си място, и, разбира се, са най-вкусни именно там.

Ако обичате глезотийките на интернационалната кухня, ви предлагаме пътешествие из няколко места и техните задължителни за вкусване блюда:

Бъфало уингс (пържени крилца)

Семейството на Тереса Белисимо все още води спорове, защо тя създава любимата храна за феновете на Superbowl. Дали тя се е опитвала да нахрани изгладнелите пияни около себе си или е използвала натрупаното месо е без значение. Едно нещо е сигурно: няма да ви интересува нищо, докато дъвчете пържените крилца, задушени в горещ, пикантен сос в Anchor Bar на семейство Белисимо в Бъфало, Ню Йорк.

Пекинска патица

Седем страховити гледки в Източна Европа

Ако искате да видите нещо различно от природни пейзажи и весел нощен живот в Източна Европа: отвъд класическите забележителности там мо...

Първият пекински ресторант за патица Bianyifang, открит през 1416 г., все още предлага невероятни блюда с птицата. Хрупкавата, крехка коричка на патицата в ресторанта се постига чрез няколкодневен процес. Най-големият ресторант за патица в страната Quanjude може да обслужва по 5000 поръчки на ден. Трябва да видите седеметажния ресторант, за да повярвате, че той наистина съществува.

Йоркширски пудинг

Този потомък на традиционния пудинг е бил измислен в Северна Англия, като евтин начин да се придаде по-богат вид на неделното печено месо. През 2008 г. Кралското общество по химия реши, че за да бъде наречен един пудинг Йоркширски, той трябва да е висок поне 10 см. Друга част от британците пък казват, че истинският Йоркширски пудинг трябва да ви бъде сервиран от местните в Йоркшир, които го правят горещ, мазен и хрупкав.

Изгодни летни дестинации

Лятото обикновено е най-заетия за туроператори и авиокомпании период. За по-голямата част от хората това е времето на летните отпуски ...

Салата Ница

Бреговете на Средиземно море в частта на Ница са известни като мястото „където рибата живее в морето и свършва в салатата”. Перфектната салата Ница включва именно част от тази риба и гледка към морето. В интернет съществуват много дебати за „оригиналните” съставки на салатата. Повечето коментатори на темата са съгласни, че задължителни елементи в салатата са аншоа, артишок, домати и черни маслини. За другите съставки се водят спорове, но едно е важно – всичко в салатата да бъде обилно залято с местния зехтин.

Шоколадови блокчета Нанаймо

Тези трипластови вкусотии традиционно включват пласт с шоколадови бисквити и кокос, пласт от ванилия или яйчен, маслен крем, и най-отгоре дебел слой шоколад.

Естония за начинаещи

Малката Естония е пълна с изненади, пише lonelyplanet.com. В миналото част от Съветския блок, днес тя е модерна държава в Европа. В нея...

Да седнете в някое от кафенетата на търговската улица в Нанаймо (на остров Ванкувър), означава да отдадете почит на домашното сготвено от жени, наричани Мейбъл, Джой и Джойс, за които се твърди, че измислят оригиналната рецепта през 50-те години.

Моле Поблано

Жителите на Пуебла (Поблано) претендират, че правят най-доброто моле в Мексико. Този гъст, тъмен сос обикновено включва най-малко 20 съставки (включително най-различни чили чушлета и шоколад) и традиционно се залива върху пуйка. Една от известните истории за произхода на соса включва монахините от манастира Санта Роса, които искали да нахранят архиепископа. Те били бедни, но вдъхновени от ангел, смесили различни видове люти чушки с вчерашен хляб, ядки и шоколад и ги оставили да къкрят за няколко часа. Архиепископът харесал много резултата. Може да си хапнете от соса на Синко де Майо или по Коледа.

Завладяващата и красива Хургада

Има толкова много неща, които може да видите, усетите и правите в Хургада, че е почти сигурно, че ще ви се наложи да посетите мястото п...

Сингапурски чили раци

Горещият Сингапур е рай за тези, които обичат да похапват; той е истински азиатски събирател, усъвършенствал най-популярните ястия от региона. Все пак има едно ястие, което може да се нарече чисто сингапурско и това е сингапурският чили краб, измислен през 1950 г. от собствениците на рибния ресторант Палм Бийч.

Вземете си бира и хапнете от сочните раци в сладък, лепкав чили сос, които се продават на пазара на амбулантните търговци. Техният вкус ще ви донесе истинска нирвана.

Редактор: Камелия Кирчева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия